fbpx

Minimalistisk garderobe opbygning – 10 faldgruber

Jeg har været i gang med et minimalistisk garderobe projekt aka kapsel garderobe i lidt over et år, og har gjort mig nogle erfaringer undervejs, som jeg tænker, at du måske kan få glæde af. Det har bl.a. gjort, at jeg har fået købt for meget og for forkert, men føler nu, at jeg er tilbage på stien, hvor jeg begynder at få en fin lille kapsel, hvor alle delene hænger godt sammen.

1: For meget fokus på antal i minimalistisk garderobe

Kapsel garderobe begrebet har eksisteret en del år nu, og der er mange meninger om, hvor meget en kapsel garderobe skal indeholde. Det mest udbredte har været 33 stykker tøj, andre siger 37 stykker tøj, og andre igen ligger på omkring 50-60 stykker tøj.

Der skal du i stedet kigge på dine egne behov. Jeg synes ikke, at en minimalistisk garderobe handler om tal, men der skal være det antal, der passer til dine behov, så du hele tiden føler dig velklædt, har tøj til alle situationer, samt at alt tøjet også reelt bliver brugt.

Jeg prøvede i starten at lægge mig op ad 37 stykker tøj/sko, men er i dag tættere på 50 stykker (tøj, sko og overtøj), og nu fungerer det for mig.

2: Forsøgt at kopiere en andens kapsel garderobe

Jeg har brugt pinterest rigtig meget, og bruger det stadig meget til inspiration. Både med hensyn til at forbedre min blog, samt til at søge inspiration til min kapsel garderobe. Pinterest er ikke et socialt medie, men er en meget stor søgemaskine, hvor man kan læse om alt, hvad der har interesse for en.

Jeg har ladet mig guide af de billeder og lister (f.eks den lækre klassiske garderobe, som der er vist et udsnit af her), der har været af andres garderober, og tænkt at det skulle jeg da også have i min minimalistiske garderobe, og har så endt med at stå og kigge ind i skabet, og stadig føle, at jeg ikke havde noget at tage nå. Det der hang i skabet var jo ikke min stil, men en andens, og ikke noget jeg følte mig tilpas i, og derfor kom det ikke i brug. Så brug udelukkende Pinterest som inspiration og ikke en færdig løsning.

3. Ikke at være realistisk omkring sin livsstil

Det er vigtigt, at din garderobe består af items, som afspejler din livsstil, og det tøj, du har brug for. Tit er det for nemt at købe noget, som man tror, man kommer til at bruge. Der er ingen grund til at have en masse festtøj, hvis man bruger de fleste aftener derhjemme, og mere har brug for noget lækkert loungewear (mig).

4. At være for fastlåst af regler

Jeg forsøger, at holde min garderobe i en forår/sommer kapsel og en efterår/vinter kapsel, og gemmer så det tøj væk, der ikke lige hører til den aktuelle kapsel, jeg er i. Jeg synes, det er vigtigt, at det ikke bliver for stift, og synes det er ok at kigge i det tøj, man har gemt væk, hvis man får lyst til at bytte noget ud midt i sæsonen. Samt at købe og sælge noget midt i en sæson, hvis det er det, man føler for. Det skal jo fungere, og det er vigtigt, at finde sin egen måde at gøre det på, og ikke gøre det for besværligt.

5. Ikke at kende sin personlige stil (stilkerne)

Det er vigtigt at kende sin personlige stilkerne for at finde ud af, hvorfor noget tøj virker for en, og andet ikke gør. Du kan tage stilkerne testen i dette indlæg. På denne måde sikrer du, at du bruger alt det tøj du har i garderoben, føler dig velklædt og tilpas i tøjet samt undgår diverse fejlkøb, fordi det f.eks så flot ud på andre. Det gør samtidig også, at man, herunder jeg selv, ikke fristes til at kopiere andres garderober. Jeg kender min stilkerne, og ved hvad jeg skal kigge efter, og hvad min garderobe skal bestå af.

6. En minimalistisk garderobe er kedelig

Basis items er vigtige i en minimalistisk garderobe, fordi den består af så få items, og de skal derfor helst passe sammen på kryds og tværs. Derfor er bluser, bukser, cardigans m.m i basis farver som sort, navy, grå, brun m.m uundgåelige, da de kan bruges til alt. Men hvis du går all-in på basis farver og items, så kan det godt gå hen og blive ret kedeligt i længden, og du ender igen med ikke at føle, at du har noget at tage på.

Derfor er det vigtigt at have gode basis items i neutrale farver, men samtidig pifte det op med trend items i andre farver (stadig passende til din stilkerne), tørklæder, fede sko/støvler og accessories, som giver dig det personlige look, og som fuldender din stil.

7. For mange trend items i en minimalistisk garderobe

Du skal, som nævnt ovenfor fokusere på at få lagt en god og solid basis garderobe, og så supplere op med få nye trend items hver sæson, som kan forny og pifte din nuværende garderobe op.

Jeg har selv været tilbøjelig til at lade mig lokke af en masse nyt tøj, der hver sæson rammer butikkerne, og så købt det med hjem, for så ikke at få det brugt nok, fordi det er svært at sætte sammen med det, jeg har i forvejen. Jeg havde ganske enkelt ikke styr på min basis garderobe, men havde alt for meget trend tøj, og fik ofte følelsen af, at det var svært at klæde sig ordentligt på, fordi tøjet ikke passede sammen.

8. Minimalistisk garderobe og god kvalitet

Det er vigtigt, at prioritere kvalitet frem for kvantitet i en minimalistisk garderobe. Det giver faktisk også rigtig god mening, fordi hovedparten af dit tøj skal kunne holde til at bruges meget samt ofte i flere sæsoner. Du kan så vælge at købe trend items af en lidt mindre god kvalitet, da de typisk er in i en sæson, og så får man lyst til at skifte dem ud til næste sæson.

Jeg synes, det kommer helt naturligt at købe bedre kvalitet. Jeg har i hvert oplevet, at når jeg køber ting til min garderobe, som jeg har det godt i, så har jeg også lyst til at bruge det, og meget, og så er det rart, at det kan holde til at blive brugt. Samtidig køber jeg mindre tøj, og så er der bedre råd til at købe tøj af ordentlig kvalitet.

9. Minimalistisk garderobe og udsalg

Når jeg kigger på alle mine fejlkøb gennem tiden, så er størstedelen ting, der er købt på udsalg, fordi det var billigt. Jeg så bare de gule labels, og tænkte ikke nærmere over, hvad det kunne bruges til og sammen med på længere sigt.

Jeg går ikke længere amok på udsalg, men køber udelukkede ting på udsalg, som jeg har planlagt. Det kan f.eks. være en kvalitets bluse, som jeg har haft kig på i løbet af sæsonen, men som jeg har syntes var lidt dyr. Så satser jeg og venter til den kommer på udsalg. Derved ved jeg, at det er noget, jeg ønsker mig, og ved, at jeg får den brugt. Også i flere sæsoner, da den jo er af god kvalitet. Så mit råd er, at passe på med at købe ting på udsalg medmindre det er planlagt.

10. Køb af tøj til en minimalistisk garderobe

Køb kun tøj, hvor du tænker wauw, når du prøver det. Ellers får du det ikke brugt, og det kommer bare til at hænge, og tage pladsen for noget andet, som du vil få brugt mere. Du skal virkelig være forelsket i det nye stykke tøj, ellers skal du ikke købe det. En minimalistisk garderobe består som sagt af få stykker tøj, og derfor er man afhængig af, at man har lyst til at bruge alt tøjet. Ellers vil du få fornemmelsen ikke at have noget i garderoben.

Det var lidt omkring mine erfaringer med projektet. Jeg hører gerne fra dig, og hvad du har oplevet i processen.

Følg mig

Hvis du har lyst til at læse mere, så kan du følge mig ved at tilmelde dig til nyhedsmailen nedenfor, så bliver du løbende opdateret, når der kommer nyt fra mig. Du kan også følge mig på Facebook eller på Instagram .

Du er også altid velkommen til at skrive til mig her.

Hav en god dag.

Kapsel garderobe til børn
Garderobe

Kapsel garderobe til børn, min step by step guide – Lisesommerlund.dk

Jeg har jeg fået besøg af min blogger-kollega Lise her på bloggen, som har lavet et lidt anderledes indlæg. Du kan læse mere om Lise ...
Læs mere
Bandelettes lårbånd
Shopping

Bandelettes lårbånd – slip for sommerlår der klistrer og skarver

Vi kender det allesammen, jeg gør i hvert fald. Det ubehag det kan være at gå i nederdel og kjoler om sommeren, når det er ...
Læs mere
Sloggi ZERO Feel undertøj
Shopping

Test af Sloggi ZERO Feel – innovativt undertøj

Sloggi kører for tiden en massiv kampagne på deres nye tiltag, ZERO Feel, som ifølge dem er den nyeste innovation indenfor undertøj. ZERO Feel er ...
Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

.